Årets Lokalmatgründer 2020

Vinneren av Årets Lokalmatgründer 2020 er Hvasser Asparges. Hvasser Asparges er en av våre fremste produsenter av asparges og brakte den hvite asparges til Norge.

11.09.2020

Vinneren av Årets Lokalmatgründer 2020 er Hvasser Asparges. Hvasser Asparges er en av våre fremste produsenter av asparges og brakte den hvite asparges til Norge.

Gjengen bak Hvasser Asparges, Fredbergsbrødrene; Bent, Bernt og Edvart har stått på siden 2012 ute i havgapet på sommerøya Hvasser for å sikre oss norsk smakfull grønn asparges og ikke nok med det, i år kom de med den herlige hvite utgaven.

Juryleder Hilde Charlotte Solheim har en rekke styreverv i norsk reiseliv og har fulgt utviklingen på lokalmat- og reiselivsfeltet på nært hold i over 15 år. Hun mener Hvasser er en god representant for utviklingen på lokalmatfeltet i Norge for tiden, med et mangfold av produkter av meget høy kvalitet. – Hvasser asparges viser det går an å produsere nisjeprodukter i absolutt toppklasse i Norge. Det er også gledelig at nordmenn holder på å gjenoppdage at de beste råvarene bør spises når de er i sesong.

 

En jobb for lokalmat Norge

Prisen Årets Lokalmatgründer er blitt delt ut siden 2015. Konkurransen har vurdert over 150 kandidater og har valgt ut finalister som tusenvis av forbrukere har fått kunne stemme fram gjennom årene. MENY og HANEN har ønsket med prisen Årets Lokalmatgründer å støtte opp under, og løfte fram, spennende aktører innen norsk lokal mat og drikke.

Fokus er på entreprenørskapet og nyskapningen som gründerbedriften representerer. Juryen er en fagjury som velger ut 6 finalister på bakgrunn av forslag fra publikum. Disse får en unik profilering gjennom Tun medias flotte omtaler og filmer som blir vist både i Nationen og gjennom sosiale medier til MENY og HANEN gjennom sommeren. I august har publikum fått mulighet til å gi sin stemme til den av finalistene de mener skal vinne og juryen har gjort en helhetlig faglig vurdering av kandidatene. Juryen har blitt ledet av Hilde Charlotte Solheim, styreleder i Destinasjon Hardanger mm. og har ellers bestått av Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter NorgesGruppen, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøp Agri, Geir Helge Espedalen, daglig leder i Dyrsku’n og Bernt Bucher Johannessen, daglig leder HANEN.

MENY er opptatt av matglede og norske mattradisjoner. Vi samarbeider derfor med over 450 lokalmatprodusenter og tilbyr til sammen over 3500 lokalmatprodukter. Eller matskatter, som de heter i MENY. Interessen for lokalmat har økt i mange år og under Covid-19 har fokuset på norskproduserte varer økt kraftig. MENY er også opptatt av å stimulere til innovasjon og løfte fram lokal bærekraftig matproduksjon, noe våre matskattprodusenter er gode eksempler på.

 

Hederlig omtale

Juryen har også i år lyst til å løfte fram den andre av de to kandidatene som knivet om de fleste publikumsstemmene, nemlig Gransjøberget seter og viltkjøkken. De er en liten gründerbedrift med fokus på utvikling og salg av produkter basert på viltkjøtt. Juryleder Hilde Charlotte Solheim uttaler at Gransjøberget seter og viltkjøkken viser at man kan lykkes som lokalmatgründer med vilt som råvare. – Vi høster fantastiske råvarer fra utmarka i Norge, men det er ikke så mange steder som har bygget sitt konsept rundt disse ressursene. Gransjøberget øker verdien til viltet ved å foredle det til både produkter og opplevelser av høy kvalitet.
Prisutdelingen skjer 11. september under åpningen av den nye mat og drikkefestivalen i Oslo, Mat*Larm, på restaurant Centropa. Vinneren tildeles 50.000 kr, et diplom og får muligheten til være årets gjesteutstiller på neste års Dyrsku’n.