Dyrsku'n 9.-11. september 2022

Klikk her for å kjøpe billetter

Historiene til kvinnelige bønder er viktige

Konferansier Eva Nordlund fra Nationen gleder seg til Kvinner i landbruket, konferansen som i år arrangeres under Dyrsku’n i Seljord.

02.07.2022
200 kvinner deltok på konferansen Kvinner i landbruket i 2021. Nå er billettene i salg for årets konferanse. Foto: Tun Byrå

Kvinner i landbruket ble arrangert første gang i 2019. Målet er å samle kvinner på en felles arena der de kan hente inspirasjon og møte andre i samme situasjon.

Det er Nationen, Felleskjøpet og Dyrsku’n som står bak arrangementet. Konferansier er kommentator i Nationen, Eva Nordlund, og hun er bestemt på at kvinnelige bønder trenger en helt egen konferanse.

– Kvinnelige bønder opplever fortsatt å få landbruksmekanikere, veterinærer, håndverkere og andre til gards som spør etter «bonden selv». Det streifer dem ikke at kvinner er «bonden selv»!  Vi skriver 2022, og kan ikke ha det slik, sier Eva Nordlund.

Eva Nordlund leder konferansen Kvinner i landbruket. Foto: Tun Byrå

Eva Nordlund leder konferansen Kvinner i landbruket. Foto: Tun Byrå

Psykisk helse i landbruket

Eva påpeker at andelen kvinnelige bønder er mistenkelig lav, enda det er 50 år siden jenter ble likestilt i odelsloven.

– Vi trenger alle bønder her til lands, inkludert hver bidige kvinnelige bonde. Derfor er historiene til kvinnelige bønder så viktige, og derfor trenger kvinnelige bønder sin egen konferanse. Jeg ser fram til årets konferanse, sier Eva.

Programmet er satt og billettene i salg til årets event, om og for kvinner i landbruket.

Et av året store temaer er psykisk helse.

Sofie Rebekka Høybakk ble i 2021 kåret til Årets Unge Bonde, og driver et melkebruk på Vigra utenfor Ålesund. Hun tok over gården i 2018, som i dag har en melkekvote på opp mot 150 000 tonn.

Sofie mener den psykiske helsa er et viktig tema.

– Det er viktig å ha hodet med seg i denne jobben, for det er en konstant belastning å kjenne på alt du ikke rekker og alt ansvaret du har; dyra, arealet og ikke minst alle maskiner som må fungere.

Sofies refleksjoner rundt gårdslivet vil hun nå dele med andre under konferansen på Dyrsku’n.

Sofie Rebekka Høybakk ser frem til å møte andre kvinnelige bønder på Dyrsku’n. Foto: Fridgeir Valderhaug

Sofie Rebekka Høybakk ser frem til å møte andre kvinnelige bønder på Dyrsku’n. Foto: Fridgeir Valderhaug

Historier fra driftige bønder

På lista over foredragsholdere står også Therese Rudi, sauebonde og lokalpolitiker fra Gudbrandsdalen. Hennes foredrag vil handle om psykisk helse og veien ut av ei hengemyr.

Pernille Volent skaper i dag gull av fjøsluktende og skitne ullfeller i sitt mikrospinneri, men veien dit har vært alt annet enn snorrett og enkel.

Fra scenen blir det også politisk debatt med finansminister Trygve Slagsvold Vedum og leder i Bonde- og Småbrukarlaget Kjersti Hoff, og du får høre historiene om hvordan ulike kvinnelige bønder har lykkes.

 

Lørdagsevent på Dyrsku’n 

Konferansen starter lørdag 10. september klokken 12:00 på Tettpå-arenaen på Dyrsku’n.

I tillegg til inspirasjon og spennende historier fra scenen blir det servering av lokalmat og drikke og mulighet til å dele erfaringer med kvinnelige bønder fra hele landet.

Billettene koster 250 kroner, og du kjøper dem samme sted som du kjøper billetter til Dyrsku’n.