Tekst: Marianne Vangsøy, Tun Media | Foto: Tun Byrå
Det er en glede å se at det er et stigende kvalitets- nivå blant lokalmat- produsenter i Norge, sier Hilde Charlotte Solheim. Hun har ledet juryen for Årets lokal- matgründer siden den første gang ble delt ut 2015. Årets utvelgelse har hun gjort sammen med Bernt Bucher Johannessen fra HANEN, Eivind Haalien fra Norgesgruppen, Geir Helge Espedalen fra Dyrsku’n, Anne Skuterud fra Felleskjøpet og Kjersti Hoff fra Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
– Vi ser at årets finalister treffer godt på samfunnstrendene bærekraft og ressursutnyttelse. Spesielt var det gøy å få en nominasjon på produsen- ter av kjekjøtt i årets nominasjon, sier Solheim, og viser til én av finalistene Arktisk Kje.
– Geitekjøtt er verdens mest spiste kjøtt, men det har vært svært dårlig utnyttelse av dette kjøttet i Norge, sier Solheim og innrømmer at hun selv var nysgjerrig på dette kjøttet som tradisjonelt har slitt med et dårlig rykte.
Solheim understreker at prisen Årets lokalmatgründer ikke er en produktpris, men en gründerpris som vil løfte frem produsentenes innovasjon og gründerskap.
– Lokalmat handler ikke bare om kvalitet på produkt, men også om mer- kevarebygging og tydelig identitet. Der vil jeg trekke fram Telemarklam, som har jobbet med å bygge en tydelig merkevare gjennom samarbeid med andre saueprodusenter.
– Nettverksbygging er viktig for å fortsette den positive utviklingen innen lokalmatfeltet og dette vektlegger vi i prisen. Jeg tror det er viktig at lokalmatprodusentene står sammen og på den måten kan prestere bedre enn enkeltaktører, mener hun.
Årets lokalmatgründer 2022
● Konkurransen er en gründerpris innen lokalmat
● Prisen gis til den bedriften som har vært best på innovasjon, nyska- ping og lønnsomhet
● Årets finalister er: Storfjord Iskrem, Eimealt, Telemarklam og Arktisk Kje
● HANEN, MENY og Dyrsku’n står bak kåringen, som skjer for sju- ende gang
● Fra 16. august kan du stemme på din favoritt på www.hanen.no
Telemarklam
Samarbeider om pinnekjøtt fra fjellheimen
Bjørg og Kim Hopland valgte å flytte tilbake til hjem bygda til Bjørg for å satse på lammekjøtt. Nå samabeider de med 11 bønder i Telemark om å levere kvalitetskjøtt av lam fra fjellbeite.

Sauebøndene Kim og Bjørg samarbeider med 11 andre bønder om å levere kvalitetskjøtt rett fra fjellet.
Foto: Tun Byrå
Eimealt
Fermentering til folket
– Alle bør få oppleve fordelene ved fermentering – både smaken og helsegevinsten! sier gründer May Tone
Johnsen. Hun synes det er fascinerende å følge prosessen der melkesyrebakterier bidrar til fermentering av grønn saker. Underverker for helsen, ifølge henne.

I Stavanger har May Tone Johnsen bygget opp sitt lille kombuchabryggeri og fermente- ringsverksted. Her gjennomgår alle råvarer en naturlig fermentering, før de blir delika- te produkter som sauerkraut, kimchi og kombucha.
Foto: Tun Byrå og Marie Von Krogh
Storfjord Iskrem
Lager is av brunost og geitemelk
– Du må ikke finne på å lage is av geitemelk! sa folk til meg da jeg lanserte ideen. Da skal jeg i hvert fall få det til, tenkte gründer Silje Lee Knutsen. Og det fikk hun.

I den vesle bygda Stordal har Silje Lee Knutsen bygget opp sitt lille iskremimperium der suksessfaktoren har vært å eksperimentere med å bruke lokal geitemelk til pris- vinnende iskrem. Foto: Tun Byrå
Arktisk Kje
Fra avfall til gourmetmat
– Målet vårt er at ingen kje skal bli tatt livet av ved fødselen, sier Elise Blixgård. Hun er en av 30 geitebønder som har slått seg sammen og etablert samarbeidet Arktisk Kje. Nå inntar de markedet med gourmetprodukter av kjekjøtt.

Andreas og Elise Blixgård er geitebønder og en del av samarbeidet Arktisk Kje. Deres mål er å sette geita på kartet, og få det fantastiske kjekjøttet ut til norske forbrukere.
Foto: Håvard Nordgård, Tun Byrå
Du kan lese mer om finalistene til årets lokalmatgründer i Dyrskuavisa.