Prisdryss under opninga av Dyrsku´n

Under Dyrsku´n si offisielle opning blei det delt ut prisar til Dyrsku´n si beste geit «Seljordprisen» og beste ku «Dyrskuprisen». Det blei også delt ut pris til «Årets matprodukt» og «Årets lokalmat-gründer»

09.09.2022

Vinnarane er:

Seljordprisen

Geitnr 55 fra Svein Olav Lien og Gunhild Helene Breiland, Vinje

vinnar av årets Seljordspris

Dyrskuprisen

Kunr 840 fikk også Dyrskuprisen for beste ku, Dyrsku’bjølla og Gro og Hølje Brekkas Vandrekrus

Vinnar av årets Dyrskupris

Årets Mat&Drikkeprodukt 2022

Juryen er einstemmig, årets Mat&Drikkeprodukt er ost av geit: Kvita salatost, med akevitt karve, fra Beiar mat.

Hovudråvara til Årets vinnar kjem frå eit firbeint dyr, der mjølka har vore gjennom ein kvalitetsrevulusjon i heile Noreg, og der heile dyret bør verdsettast og etast i større grad.
Uten tvil stend dyktige mathandtverkerar bak. Produktet er smakstilsatt med norsk krydder og alkohol.
I sum er dette produktet ein smaksrik fløyelsoppleving, innpakka i innbydande design. Juryen smakar eit produkt som gjev inspirasjon og kreativitet basera på lokale råvarer og tradisjon innpakka i ei moderne form.Lokalmatprodusenter kombinerer ei tradisjonell råvare med tradisjonelle smakstilsetningar og gjev forbrukaren ein ganefryd av dimensjoner.

Dommarar:
Fra Matmerk Nina Sundqvist, Bondelagskokk Mette Julius Evensen, Hoveddommer- Hanne Frosta

Årets Mat&Drikkeprodukt er Kvit salatost med akevitt karve frå Beiar mat

Årets lokalmat-gründer 2022

er «Telemarklam» som blir drive av Bjørg og Kim Hopland.

Telemarklam kombinerar tradisjonsrikt sauehold i Vest-Telemark med fokus på eit godt dyrehald og å utnytte fjellets beiteressursar på ein best mogleg måte. Dei har saman med 11 andre bønder i Telemark skapt ei attraktiv merkevare for kvalitetskjøtt av sau og lam.

Sjå også artikkelen «Samarbeider om pinnekjøtt fra fjellheimen»

Juryen er blitt leda av Hilde Charlotte Solheim, tidlegare styreleiar i Destinasjon Hardanger og Brim Explorer. Den har vidare bestått av Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen, Kjersti Hoff, leiar i Norsk bonde og småbrukerlag, Anne Jødahl Skuterud, styreleiar i Felleskjøpet Agri, Geir Helge Espedalen, dagleg leiar i Dyrsku’n og Bernt Bucher Johannessen, dagleg leiar HANEN.

Årets Lokalmatgrunder er Telemarklam

 

Resultater husdyrutstillinga på Dyrsku’n 2022

Kalvemønstring under 10 år:

  1. Helene Hegnastykket, Bø

Kalvemønstring over 10 år:

  1. Astrid Synnøve Hvistendal, Ulefoss
  2. Marit Hegnastykket, Bø
  3. Angelica Sørum Henriksen, Ulefoss

Kumønstring for ungdom:

  1. Kristine Bergland Mælandsmo, Heddal
  2. Johan Aarsland, Bryne
  3. Karmen Ådneram, Tjørom

Beste Geit – Seljords’prisen 2022

            Geitnr 55 fra Svein Olav Lien og Gunhild Helene Breiland, Vinje

Beste poenggeit – Bukkehornet

            Geitnr 1118 fra Jon Olav Hauge, Arabygdi

Beste NRF-ku

            Kunr 682 fra Emilie Kampenhøi, Kråkerøy

Beste Telemarksku

            Kunr. 840 frå Aslaki Snarteland, Fyresdal

Kunr 840 fikk også Dyrskuprisen for beste ku, Dyrsku’bjølla og Gro og Hølje Brekkas Vandrekrus

Beste ungku – Telemarksku blei kunr 961 fra Aadne Ådneram, Tjørom