Dyrsku'n 8.-10. september 2023

Klikk her for å kjøpe billetter

Telemarklam er ein av finalistane til Årets lokalmatgründer

Bjørg og Kim Hopland valgte å flytte tilbake til hjem­ bygda til Bjørg for å satse på lammekjøtt. Nå sam­abeider de med 11 bønder i Telemark om å levere kvalitetskjøtt av lam fra fjellbeite.

05.09.2022

Tekst: Marianne Vangsøy, Tun Byrå | Foto: Tun Byrå

Samarbeider om pinne­kjøtt fra fjellheimen

Bjørg og Kim Hopland valgte å flytte tilbake til hjem­ bygda til Bjørg for å satse på lammekjøtt. Nå sam­abeider de med 11 bønder i Telemark om å levere kvalitetskjøtt av lam fra fjellbeite.

HVEM: Bjørg Taraldlien Hopland og Kim Hopland

HVOR: Taraldlien gård i Fyresdal i Telemark

HVA: Pinnekjøtt av lam rett fra fjellbeite

NOMINERT FOR: Samarbeider med bønder om foredling av kvalitetskjøtt

Hva er gründerideen?

– Da faren til Bjørg døde brått for 12 år siden, bestemte vi oss for å flytte fra Sætre med de to guttene våre og ta over familiegården i Fyresdal. Vi startet etterhvert med en saueflokk på 19 dyr, som nå har vokst til 140 sau. Lammene går hele sommeren på fjellet og blir til pinnekjøtt og fenalår når høsten kommer, sier Kim.

I 2017 stiftet Bjørg og Kim Telemarklam AS for å gi merverdi til flere bønder.

– Nå samarbeider vi med 11 andre bønder om å levere kvalitetskjøtt rett fra fjellet, og står på den måten sammen for å få betalt mer for råvarene våre, sier Bjørg Taraldlien Hopland.

 

Hva er suksessoppskriften?

– Vi har stått på konseptet vårt fra start og selger det vi tror på – friske, sunne dyr rett fra ren natur. Det har vært viktig for oss at vi skal være mer enn bare vår egen gård. Siden vi er glad i salg har vi valgt å satse på det fra starten, forteller Bjørg.

Bjørg og Kim er opptatt av god dyrevelferd, samt å utnytte beiteressursene best mulig. Hele sommeren beiter sauene i de frodige heiene i Vest-Telemark, og blir ikke sluttforet på kraftfôr.

– Produktet vårt skiller seg litt fra annet pinnekjøtt, da vi bruker deler fra hele dyret, ikke bare ribbene. Pakkene inneholder derfor et kjøttfylt og godt pinnekjøtt,

sier de stolte produsentene.

Foto: Tun Byrå

Hva gjør dere stolte?

– Vi er opptatt av å servere trygg og ren mat, rett fra fjellet. Ved å samarbeide med andre bønder skaper vi en felles stolthet over produktet vi selger, og vi gjør det mulig for flere å drive godt, sier Kim

– Det er fint å ha skapt et produkt og et samarbeid som kan gjøre flere enn oss stolte. Nå selges produktet vårt gjennom flere dagligvarebutikker i Vestfold og Telemark, legger Bjørg til.

 

Hva er drivkraften?

– Det gir oss et ekstra gir å vite at vi utnytter de naturressursen vi har. I tillegg ser vi jo at det er en fare for at folk vil flytte fra bygdene, og hvis vi kan gjøre det litt hyggeligere å være sauebonde så er det bra, smiler Bjørg. Paret synes det er viktig å få frem «den stolte telemarkingen».

 

Hva er målet?

– Målet er fortsatt vekst. Da blir det plass til mange flere sauebønder fra Telemark, sier Bjørg.

I fjor produserte de 7,5 tonn pinnekjøtt, pluss litt fenalår og ferskt kjøtt, men Telemarklam ønsker å utvikle seg videre og bli vesentlig større.

–  I dag leverer vi alt slakt til Jens Eide slakteri i Lillesand, hvor de velger ut de lammene som egner seg best til vår produksjon av pinnekjøtt. De er et stort og anerkjent slakteri, men på sikt er drømmen å få hele foredlingen hit til Fyresdal. I tillegg er målet at vi begge to skal klare å leve av driften, og få produktene våre ut til enda flere middagsbord, avslutter Bjørg.