Årets lokalmatgründer 2025

For ellevte år på rad kårar MENY, Hanen og Dyrsku’n vinnaren av Årets lokalmatgründer. Her er finalistane i år!

05.09.2025
Trygg, norsk mat på Dyrsku'n

MENY og HANEN etablerte prisen som ønskjer å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon. I utveljinga si har juryen fokusert på sjølve gründerskapet hos kandidatane. Sentrale forhold er lønnsemd, ringverknader, synlighet, nytenking og berekraft.

Her er finalistane i år:

Toddum gårdsysteri

Mozzarella til folket!

Rett utenfor trønderrockens hjemby Namsos produseres den herligste norske ost på italiensk vis. Mange en pizza i hjembyen har blitt toppet med mozzarellaen fra Toddum og nå står resten av Norge for tur.

Nominert for:
Odel er ingen plikt, men en mulighet. Silje valgte å flytte hjem med mann og barn til gården hun hadde vokst opp på, men det måtte tenkes nytt. Det var liten økonomi i et vanlig melkebruk så det måtte bli noe annet. Det å utnytte muligheten for lokal foredling av en stor melkekvote til spennene italienske oster ble for fristende og ikke prøve. Juryen lar seg imponere over viljen til en slik satsing, samarbeid og utvikling sammen med restaurantkunde, høy arbeidsmoral, fokus på solid dyrehelse og moderne design.

Toddum gård

Grubbestad vingård

Norge som vinland

Etter 7 magre kommer kanskje 7 fete? Det er ikke å lage vin av vann, Cecilie og Bjarne har satt seg fore, men intet mindre enn å etablere Norges første kommersielle vingård.

Nominert for:
Bjarne og Cecilie leder an i arbeidet med å gjøre Norge til et vinland. Etter å ha holdt på i nærmere 7 år med 6000 vinstokker, av hovedsakelig druen Solaris, satser de på at deres musserende viner skal begeistre det norske publikum. Det å etablere en vingård er et meget langsiktig arbeid ikke minst i Norge. Juryen lar seg begeistre av Cecilie og Bjarnes mot til å satse på noe så ukjent som druedyrking for kommersiell vinproduksjon Norge, men også evnen og viljen til å dele kunnskap og entusiasme med andre med samme lidenskap.

Gubbestad Gård

Screenshot

Biri landhandel

Bondedelikatesse til nær og fjern

7 bønder og en ildsjel har satt seg fore å bringe et mangfold av råvarer fra egen produksjon direkte ut til både lokalbefolkningen og besøkende.

Nominert for:
Det å få 7 bønder til å samarbeid er ikke alltid like lett, men med en ildsjel som heier og et fellesskap som begeistrer, har Biri fått en landhandel eller delikatesse butikk om du vil, som mang en by i Norge ville misunt dem. Korte verdikjeder er et av flere svar på behovet for bedre lønnsomhet i landbruket. Juryen har latt seg beundre av pågangsmotet og viljen til å tenke nytt ifht salgskanaler for egen produksjon og heier på små bondeeide fellesskap.

Biri Landhandleri

Ødhumbla

Melk direkte fra kua

Med trua på rene Noas ark av et mangfold av kyr har Jørn på Uppigard Skue starte direkte salg av lavpasteurisert melk. Både den kvalitetsbevisste og den mest protein hungrige burde få seg et abonnement.

Nominert for:
Det å gå foran og ha trua på både samarbeid og egen lokal foredling er viktig for Jørn. Med en variert flokk av melkekyr og mest mulig naturlig fôr, tilbyr Jørn og familien hans abonnement på melk direkte fra gården og muligheten til å handle direkte fra deres egen «melkekiosk». Melka fra Uppigard Skue inneholder det naturlig fettet og proteinet som mange nå ønsker seg, både til et godt kosthold og trening. Juryen ser trenden med direkte salg av melk fra gård som et positivt bidrag til norsk landbruk og i så måte er Ødumbla er meget god representant.

Ødhumbla

Juryen fortel at årets kåring er prega av mangfald, berekraft, kommersiell forståing og ungdommeleg pågangsmot. Blant dei over 30 nominerte er det både unge og etablerte gründerar. No skal vinnaren kårast blant desse fire finalistane.